Testa på att göra sushi hemma!

nov 30, 2022 | Matlagning | 0 Kommentarer

Sushi är en underbar maträtt och det är faktiskt lättare än du tror att göra det hemma.

Såhär gör du

  1. Köp bra råvaror: För att göra god sushi är det viktigt att använda bra råvaror, såsom färsk fisk och sushiris. Sushiris finns att köpa på en asiatisk butik eller online.
  2. Koka riset: Koka riset enligt förpackningens anvisningar, men lägg till en sked socker och en skvätt rismaltvinäger till vattnet innan du kokar det. Detta ger sushiriset dess sötma och syrlighet.
  3. Skär råvarorna: Skär råvarorna, såsom fisk och grönsaker, i tunna skivor eller tärningar. Se till att fisken är färsk och skär den mot muskeln för att få tunna, jämna skivor.
  4. Forma riset: Lägg en liten mängd ris på ett noriblad och forma det till en rektangel. Lägg råvarorna på toppen av riset och rulla samman allt försiktigt med hjälp av en makisu (sushimatta).
  5. Skär upp: Skär upp rullen i cirka 2 cm tjocka bitar och servera med soya, wasabi och picklad ingefära.
  6. Experimentera: Sushi är en fantastisk maträtt att experimentera med och du kan använda vilka råvaror du vill. Prova att göra vegetarisk sushi med grönsaker som avokado och paprika, eller gör en spännande fiskkombination med lax, tonfisk och räka.
  7. Ha kul: Det viktigaste när du gör sushi hemma är att ha roligt. Gör det en social aktivitet tillsammans med vänner eller familj, eller se det som en möjlighet att lära dig något nytt.

Olika typer av sushi

Det finns flera olika typer av sushi som görs på lite olika sätt. Det viktigaste är att du använder dig av bra råvaror så blir det garanterat gott. Inom sushi finns det tre stycken mest vanliga typer som man brukar höra om. Den första och en av de mest omtyckta sorterna av sushi är en så kallad Maki. Detta är en rulle fylld med olika ingredienser. Den består oftast av ris, fisk och grönsaker som är rullade tillsammans i ett noriblad. Maki finns i många olika varianter, inklusive klassiska California rolls och räkmaki. Den andra är en av de mer klassiska formerna av sushi är en så kallad Nigiri. Detta är en enkel bit fisk eller skaldjur på toppen av en boll med ris. Med rätt och färska råvaror får du enkelt en god matbit som är enkel men extremt smakrik. Den tredje och sista mest vanliga sushitypen är sashimi. Detta är ren fisk, utan något ris, som är skuret i tunna skivor och serveras med soya och wasabi. Sashimi är en viktig del av den japanska kulturen och ett måste för den som vill uppleva den riktiga smaken av färsk fisk.
Oavsett om du är en erfaren sushiälskare eller en nybörjare, är det viktigt att prova alla olika typer av sushi för att upptäcka din favorit. Ha kul och experimentera med nya smaker och kombinationer!

Lycka till med din hemmagjorda sushi!

Vill du läsa mer?