Pastans historia och tips på olika pastarätter!

dec 5, 2022 | Matlagning | 0 Kommentarer

Pastans historia

Pasta, den italienska nationalrätten, har en lång och fascinerande historia. Enligt legenden började pasta att bli en viktig del av den italienska kulturen under det fjärde århundradet. Kejsaren Nero använde faktiskt pasta som bevis på sin rikedom när han bjöd på banqueter för de högsta samhällsklasserna i Rom. Under de följande århundradena blev pasta en viktig export från Italien till resten av världen. När italienare utvandrade till andra länder, tog de med sig sina älskade pastarätter och det blev en stor del av deras kultur.

Men det är inte bara Italiens historia som är intressant. Pasta har också en rolig historia med det amerikanska samhället. Under andra världskriget blev pasta en viktig del av den amerikanska kosten, eftersom den var billig och lättillgänglig. Men det var inte förrän under 1980-talet som pasta blev en trendig rätt och började bli en viktig del av det amerikanska samhällets kultur.

Så nästa gång du njuter av en god pastarätt, tänk på all den historia och kultur som ligger bakom det du äter!

 

Tips på olika pastarätter

Pasta, pasta, pasta – vem älskar inte det? Det är den ultimata tröstmaten och det finns så många olika sätt att njuta av den. Från krämig Alfredo till het Arrabbiata, det finns en pastarätt för varje humör och smaklök. Nedan kommer några tips på några av våra favorit pastarätter!

Låt oss börja med den klassiska spaghettin och köttfärssåsen. En enkel men ändå tillfredsställande rätt som aldrig kan gå fel. För att göra den lite mer intressant, kan du lägga till lite vitlök och basilika för att ge den en extra boost av smak. En annan favorit är en krämig carbonara. En mjuk och krämig sås gjord på ägg, ost och pancetta som passar perfekt för de kalla vinterkvällarna när du vill ha något varmt och mättande. För de som gillar en lite starkare smak, bör du definitivt prova Arrabbiata. En rik och het sås gjord med heta korvar, chilipeppar och tomater. Perfekt för de som gillar lite utmaning när det gäller smak.

Men vad skulle pasta vara utan Pesto? En enkel men ändå fantastisk sås gjord på basilika, pinjenötter, ost och vitlök. Perfekt för en sommardag när du vill ha något lätt och friskt. Sist men inte minst, lasagne. En rik och mättande rätt, idealisk för en familjemiddag. Du kan göra den klassisk med köttfärs, sås och ost eller variera den med grönsaker som zucchini och aubergine.

Så där har du det, några av våra favoriträtter när det kommer till pasta. Varför inte prova några nya rätter och se vad du gillar bäst? Pasta är så mångsidigt och det finns oändliga möjligheter att skapa något unikt och läckert!

Vill du läsa mer?