Är ni precis som jag en chilli älskare? Inte helt omöjligt eftersom ni hittat hit till min blogg som handlar om just chilli.
Jag har varit fascinerad av chilli i många många år och tycker det är roligt och spännande att testa och mixtra med olika sorter och på olika sätt. Det är något med hur kroppen reagerar och vilka effekter som produkten ger.
Vilken är den starkaste?
En klassisk fråga som jag får gång på gång är vilken chilli är starkast och de verkar vara en spännande trigger som många undrar över. Svaret är Trinidad Scorpio vars Scoville är ungefär 1463700. Den slår till och med Naga Jolokia som länge ansågs vara den starkaste chillin som man kunde få tag på.
Men hur mäter man egentligen Scoville? Han som uppfann skalan hette Wilbur Scoville och han blandade ut den tokade chillin med en sockerlösning som testpersoner fick göra smaktester på och sen ge sin åsikt om de var starkt eller inte. Detta är en metod som blir subjektiv och idag gör man testerna i ett laboratorium på ett mer vetenskapligt sätt. Styrkan testas nu i en HPLC (High-Performance Liquid Chromatograph) som separerar alla kemikalierna i en lösning och mäter varje ämnes koncentrationsnivå och då får fram nivån på capsaicin. Det är detta ämne som gör så att hjärnan uppfattar att det bränns i munnen men i verkligheten så är det bara samma nerver som reagerar. Kroppen får samma signaler som när vi faktiskt bränner oss och blir lurad till den känslan. Det finns dokumenterat att ett fåtal individer i världen saknar nervreceptorer som reagerar på ämnet och kan därför äta hur mycket som helst.
Hur mycket klarar en människa av att äta?
Äter man en chilli med riktigt hög Scoville nivå kan det vara både obehagligt och i vissa fall smärtsamt. Men det är inget som kommer döda personen utan man skulle behöva äta rikligt stora mängder för att ens riskera ett sådant utfall.
Men vad är det som gör att så många älskar att äta stark mat? När vi äter starkmat triggas endorfinerna i gång och det gör att vi upplever ett fysiskt välbehag och en sorts lyckokänsla. Motion, skratt och förälskelse är några andra saker som kan ge en ett rus med endorfiner och en känsla av att detta vill jag känna och uppleva igen. Därför upplevarna man att man vill äta mer och mer stark mat. Självklart är det inte alla som känner så här och det finns de personer som inte tycker om hettan och inte upplever det jag precis beskrev men jag personligen älskar ruset av endorfiner som jag får och tycker även att det ger en trevlig smak. Det sägs också att den öka på ämnesomsättningen och är antioxidant vilket är bra egenskaper för människokroppen.
Har ni någon favorit chilli?